• Illustratie met sfeerbeeld

Ecodorp Klein Oers

Wonen in het allereerste off-grid ecodorp van Nederland.

Innovatie-groen

Het Ecodorp Klein Oers staat voor volledig off-grid zelfvoorzienend samen wonen en samen delen. Dit wordt gedaan met behulp van de nieuwste technieken, zonder comfort, haalbaarheid en betaalbaarheid uit het oog te verliezen. Realiteitszin voert de boventoon:  waar mogelijk wordt er gewerkt met wetenschappelijk onderbouwde methoden door een samenwerking op te zoeken met de TU Eindhoven. 

Samen wonen

De groep woont in vijf landelijk vormgegeven ecohoeves die grotendeels rondom een hof worden geplaatst. Er is sprake van sociale koop- en huurwoningen. In elke boerderij zijn twee nultredenwoningen, twee kleinere doorzonwoningen (met twee slaapkamers op de verdieping) en twee gezinswoningen (met drie slaapkamers op de verdieping). Iedere woning heeft een privé buitenruimte.

Off-grid

De hoeves worden gebouwd van biobased materialen en zijn niet zijn aangesloten op voorzieningen. Elke boerderij is daarom zelfvoorzienend en innovatief in haar elektriciteit, warmte, waterhuishouding en riolering. Één boerderij zal zo stralingsvrij mogelijk worden ingericht en heeft ook een gemeenschappelijke grote vrijetijdsruimte voor bijvoorbeeld yoga en meditatie.  Naast de boerderijen is er een gemeenschappelijk buurthuis aanwezig in dezelfde landelijke stijl die wel is aangesloten op de nutsvoorzieningen en die ruimte biedt aan samen koken en eten. Hier kunnen bijvoorbeeld ook gasten verblijven.

Balans privacy en samen leven

Privacy en samen leven gaan hand in hand bij het Ecodorp. Iedereen heeft zijn of haar eigen plek om zich terug te trekken, en tegelijkertijd draagt iedereen zijn of haar steentje bij aan het samen wonen en leven in Klein Oers. Het onderhouden van de hoeve gebeurt bijvoorbeeld samen. De organisatie volgt uit werkgroepen die om een kerngroep heen functioneren en de besluitvorming is socratisch: iedere stem telt. Ook worden er gemeenschappelijke goederen gedeeld zoals een wasmachine of een schuur/werkplaats.

Diversiteit
Iedereen die enthousiast wordt van dit innovatief-groen wonen en samenleven is van harte welkom. Bewoners die flexibel zijn en kunnen denken in mogelijkheden. Er wordt gestreefd naar diversiteit in de groep qua leeftijd, afkomst en achtergrond. In het Ecodorp kun je alleen wonen, met een (levens)partner of met een heel gezin. Mensen met een 'het kan wél' mentaliteit die ook de toewijding en energie willen opbrengen om dit samen van de grond te laten komen.

Contact
Wil je meer informatie, kijk dan op https://kleinoers.nl of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Heb je belangstelling om bewoner te worden meld je dan aan via het formulier op https://kleinoers.nl/wonen-in-klein-oers/.

Logo Zilverackers

Zilverackers
gemeente Veldhoven
Meiveld 1
5501 KA Veldhoven

Telefoon: 14 040
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.