Bouwgroepen
Wil jij samen bouwen óf ondernemen met een groep?
In Zilverackers zijn er meerdere enthousiaste bouwgroepen. Bekijk hieronder welke bouwgroepen er zijn en wat zij belangrijk vinden. Wil je meer weten over de mogelijkheden om je aan te sluiten bij een bouwgroep? Neem dan contact op met de bouwgroep.
Ecodorp Klein Oers
Je woning staat op zichzelf en is nergens op aangesloten. Hier woon en deel je samen met andere bewoners.Ecodorp Klein Oers
Innovatie-groen
Bij Het Ecodorp Klein Oers is je woning nergens op aangesloten en staat het op zichzelf. Hier woon en deel je samen met andere bewoners. Dit wordt gedaan door de nieuwste technieken te gebruiken, zonder comfort, haalbaarheid en betaalbaarheid uit het oog te verliezen. We houden een goed en eerlijk beeld over de situatie, dat vinden we heel belangrijk. We werken met wetenschappelijk onderbouwde methoden doordat we opzoek gaan naar samenwerking met de TU Eindhoven.
Samen wonen
De groep woont in vijf landelijk vormgegeven ecohoeves die bijna allemaal rondom een hof worden geplaatst. Dit zullen sociale koop- en huurwoningen zijn. In elke boerderij zijn twee nultredenwoningen (woningen zonder trap), twee kleinere doorzonwoningen met twee slaapkamers op de verdieping (woningen waarbij de zon van voor naar achter kan schijnen) en twee gezinswoningen met drie slaapkamers op de bovenverdieping. Iedere woning heeft een privé buitenruimte.
Off-grid
De hoeves worden gebouwd van materialen due gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en zijn niet zijn aangesloten op voorzieningen. Dat heet zelfvoorziend. Elke boerderij is daarom zelfvoorzienend en vernieuwend met elektriciteit, warmte, waterhuishouding en riolering. Één boerderij zal zoveel mogelijk zonder stralingen worden ingericht. Dit heeft ook een grote gemeenschappelijke vrijetijdsruimte voor bijvoorbeeld yoga en meditatie. Naast de boerderijen is er een gemeenschappelijk buurthuis aanwezig in dezelfde landelijke stijl die wel is aangesloten op de voorzieningen. Deze ruimte biedt ook de mogelijkheid om samen te koken en te eten. Hier kunnen bijvoorbeeld ook gasten verblijven.
Balans privacy en samen leven
Privacy en samen leven gaan samen bij het Ecodorp. Iedereen heeft zijn of haar eigen plek om zich terug te trekken. Tegelijkertijd draagt iedereen bij aan het samen wonen en leven in Klein Oers. Het onderhouden van de hoeve gebeurt bijvoorbeeld samen. De organisatie van het Ecodorp bestaat uit werkgroepen en een kerngroep. Als we besluiten nemen telt iedere stem. Ook worden er producten en apparaten met elkaar gedeeld. Zoals een wasmachine of een schuur en werkplaats.
Diversiteit
Iedereen die blij wordt van deze manier van wonen is welkom. Bewoners die flexibel zijn en kunnen denken in mogelijkheden. We vinden het belangrijk om verschillende leeftijden, afkomsten en achtergronden in de bouwgroep te hebben. In het Ecodorp kun je alleen wonen, met een partner of met een heel gezin. Mensen die oplossingen kunnen bedenken en met veel energie en passie aan dit project willen meedoen voegen we graag aan de groep toe.
Contact
Wil je meer informatie ontvangen of je aanmelden voor deze bouwgroep? Neem dan contact op met Cynthia van Schendel via info@kleinoers.nl of ga naar www.kleinoers.nl.
CPO Boserf
Wonen aan een stuk grond met boskarakter. Met daar omheen veel oude en grote bomen.CPO Boserf
Gezamenlijk wonen in het groen
Het ontwerp lijkt op de Brabantse boerenerven: een woning aan de straat. Met daarachter een variatie aan schuren en bijgebouwen. De bewoners willen méér dan alleen wonen. Ze willen graag kleiner gaan wonen en meer samen gaan doen.
Achter de grote beukenboom aan de straat komt een gebouw van ons samen, wij noemen het de centrale schuur. Hier komt een huiskamer, een plek waar bewoners samen van alles organiseren of gewoon even binnenlopen. Ook kunnen hier activiteiten plaatsvinden, zoals een workshop. In de schuur komt een klusruimte en tuinberging. Elke woning heeft een kleine privé tuin. We bewaren de privacy van bewoners, maar er is ook veel buitenruimte waar je samen gebruik van maakt.
Duurzaam en gezond
Boserf grenst aan een groen stuk met bomen. Dit wordt samen met de gemeente als 'voedselbos' ingericht. Een voedselbos bestaat uit eetbare planten en struiken, fruit- en notenbomen en is bedoeld om duurzaam voedsel te produceren. Er komt een directe verbinding tussen het eigen erf met grote moestuin en het voedselbos. Dus duurzaam en gezond voedsel!
Niet alleen de omgeving is groen, ook de woningen worden heel duurzaam. We bouwen namelijk nul-op-de-meter woningen! Dat zijn woningen waarbij het netto energiegebruik zo klein mogelijk wordt gemaakt. Auto’s worden geparkeerd in twee tuinen aan de rand van het erf in een parkeerhof. Zodat het erf van ons samen groen en autovrij kan blijven. Het stedenbouwkundige plan voor het erf is op de belangrijkste punten al ontworpen, maar bewoners mogen nog hun eigen mening geven over het ontwerp van hun eigen woning.
Samen leuk oud worden
We vinden het belangrijk dat mensen die bij de bouwgroep aansluiten van de natuur houden. Mensen die graag aan het werk gaan in de moestuin of het voedselbos. Zodat ze daarna kunnen uitrusten op een bankje onder de beukenboom. Mensen die graag anderen helpen en die van gezelligheid houden.
De leeftijd van onze bouwgroep is tussen de 50 en 80 jaar oud, maar jonger en ouder mag ook. Alle woningen zijn gebouwd zodat de bewoners in dit project er hun hele leven kunnen wonen. Het plan is om vrijstaande woningen en rijtjeswoningen te bouwen.
De bouwgroep is opzoek naar mensen die snel willen beginnen en helpen met de ontwikkeling. Want dat kan op deze plek. Eind 2021 moet de bouw gaan starten.
Contact
De Boserf bouwgroep heeft een eigen website, waar je meer informatie vindt: www.boserf.nl. Heb je vragen, wil je graag in contact komen met een van de initiatiefnemers of je aanmelden voor deze bouwgroep? Neem dan contact op met Eddy Markovic via info@boserf.nl
Zandparelacker
In dit gebied woon je modern en in de natuur. De geschiedenis en het verhaal van deze plek zijn belangrijk.Zandparelacker
Unieke groene locatie
In de bossen tussen Zandoerle en ‘t Look biedt CPO Zandparelacker je de kans je droomhuis te realiseren op een unieke, groene locatie. Zandparel is verbonden met de geschiedenis van Veldhoven. Vroeger met het boerenleven op de zandakkers, nu via ASML als grondstof voor de chipindustrie.
Wijk met een groen hart
Elke kavel heeft zijn eigen vorm, heeft maar 2 grenzen en heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Elke woning ontwerp je zelf en is door de materiaalkeuze en bouwstijl familie van elkaar. Het groene hart verbindt de huizen met elkaar. De wijk kenmerkt zich door zijn groene en open karakter. Er zijn geen hekken en de privacy wordt geborgd door het slim positioneren van de huizen, hagen, hoogteverschil en een integraal landschapsplan.
Echt modern is echt natuurlijk
De moderne, strakke huizen verschillen met de omgeving. Voor deze lichte en open huizen gebruiken we materialen die horen bij de geschiedenis van de Veldhovense zandgronden. Bijvoorbeeld beton, hout, cortenstaal, zwart staal, natuursteen en riet.
Contact
Spreekt dit je aan? Heb je interesse in een kavel in het groen? Neem dan contact op via zandparelacker@gmail.com. Meer lezen kan op de website cpozandparelacker.nl
Zilverhof
Deze bouwgroep kiest voor méér dan alleen wonen. Het bewaren van je eigen privacy is belangrijk, maar wel met het gevoel dat je bij je medebewoners hoort.Zilverhof
Klaar staan voor elkaar
Deze groep wilt graag kleiner gaan wonen en zelf hun woontoekomst kiezen. Zoals vroeger samen wonen aan een erf, waar je elkaar vanzelf tegenkomt en waar je elkaar helpt. Zelf aan het werk blijven zorgt ervoor dat je langer gezond en blij bent. Iedereen is wel ergens goed in. Zo hoeven we zo weinig mogelijk gebruik te maken van zorg. Als het nodig is regelen we het samen.
Woningen
Bijzonder aan dit project zijn de verschillende prijzen koopwoningen. De deelnemers willen graag bijdragen aan een duurzame samenleving. Ook houden ze van verschillende planten en bomen om hun heen. Er komt naast een eigen buitenruimte ook een moestuin. Deze willen we samen onderhouden. De buurt kan hier ook van mee genieten.
Gevorderd, sociaal, vitaal
We gebruiken het woord 'Wonen voor Gevorderden'. Het gaat om mensen die veel woonervaring hebben en die er in deze fase voor kiezen om samen met anderen een woongemeenschap te vormen. De leeftijd ligt nu tussen de 50 en 80 jaar, maar jonger of ouder mag ook. De bewoners kiezer voor een woning waar ze kunnen blijven wonen tot hun honderdste levensjaar. Maar de bewoners willen actief meedoen aan het leven. Ze vinden hun privacy belangrijk en willen samen veel ondernemen.
Mobiliteit
We vinden een locatie met het centrum van Veldhoven en een bushalte dichtbij belangrijk. Dit zijn onze belangrijkste punten om zo lang mogelijk te kunnen blijven bewegen. We parkeren in groepjes in een parkeergebied. Daar omheen komen verschillende planten en bomen. Op deze manier kan het gebeid groen en autovrij blijven.
Contact
Wil je meer weten of je aanmelden voor deze bouwgroep? Neem dan contact op met initiatiefnemers van de bouwgroep www.zilverhof@hotmail.com of bezoek de website: www.zilverhof.nl